Mechanische Ventilatie

Huizen die vanaf 1975 zijn gebouwd, hebben vaak ventilatie met mechanische afvoer. Ventielen in de keuken, badkamer en het toilet zuigen voortdurend lucht weg uit de woning. Warmte gaat hierdoor ook helaas verloren.
Via ventilatieroosters (en soms klepramen) in de woonkamer en slaapkamers komt er vanzelf schone lucht naar binnen.

Ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Als je mechanische ventilatie goed gebruikt, is het beter dan natuurlijke ventilatie. Voorwaarde is wel dat de roosters altijd open staan en je het systeem niet uitzet. Hier wat tips om goed te ventileren: Zorg dat er altijd lucht van buiten naar binnen kan via roosters of ramen op een kier.

Zorg ook dat de lucht goed door het huis kan stromen. Onder de deuren in huis moet minstens 1,5 cm ruimte zitten. Laat te lange deuren inkorten of zet een rooster in de deur of tussenmuur.

Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om.

Maak de roosters en ventielen minstens 1 keer per jaar goed schoon. De motor heeft elke 2 jaar onderhoud nodig.(schoon maken ieder jaar is geen overbodige luxe)
Elke 8 jaar moet je de afvoerkanalen laten reinigen.

Ga je het huis isoleren of verbouwen, of laat je de ramen of kozijnen vervangen? Kijk meteen hoe je de ventilatie kunt verbeteren, bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of CO2-sensoren die meten hoeveel verse lucht nodig is. Een aanpassing naar WTW ventilatie is een veel voorkomende aanpassing.

Met ventilatie met warmteterugwinning (WTW ventilatie) wordt evenveel verse lucht toegevoerd als gebruikte lucht afgevoerd. Verse lucht wordt toegevoerd in woon- en slaapkamers en gebruikte lucht wordt afgezogen in de keuken, de badkamer en het toilet. Doordat de luchtstromen mechanisch worden geregeld wordt een continue luchtverversing gegarandeerd. De binnenkomende lucht wordt alvast opgewarmd door de lucht die naar buiten gaat. Dit systeem kun je nóg zuiniger maken met CO2-sensoren en vochtsensoren: die zorgen ervoor dat er op maat wordt geventileerd. Als er bijvoorbeeld veel mensen in de woonkamer zijn, of je staat te koken, wordt er meer lucht aan- en afgevoerd.  In meer luchtdichtere woningen is goede ventilatie van wezenlijk belang. Een goede luchtkwaliteit levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde en prettige leefomgeving voor de bewoners. De toevoeging van warmteterugwinning maakt het bovendien erg energiezuinig.


Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen of opmerkingen?
Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen.